Het .nl-domein bestaat dertig jaar

Gepubliceerd op: 02 mei 2016 door Gastredactie Webdesign.nl

Domeinbeheerder SIDN staat stil bij het feit dat dertig jaar geleden Piet Beertema, destijds systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het .nl-topleveldomein aanvroeg voor Nederland bij Jon Postel, een Amerikaanse internetpionier. Dat was ver voordat het World Wide Web werd opgetuigd.

In de jaren tachtig was er al wel het internet, die universiteiten verbond. Daarbij hadden álle internetgebruikers een lijst met álle internetadressen. En die adressen waren allemaal nummers. Omdat er steeds meer adressen bijkwamen, werd het lastig om die lijst goed bij te houden.

Als oplossing bedacht men het Domain Name System (DNS). Voortaan hoefde je geen lang nummer meer in te tikken, maar kon je een domeinnaam gebruiken.

Om te zorgen dat het registreren van domeinnamen goed verliep, werd jaren later SIDN opgericht: de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Sinds 2003 kan iedereen een .nl-domeinnaam registreren. Dit was een van de laatste wapenfeiten van bestuurder Hans Kraaijenbrink, die in dat jaar overleed.

Nederland telt momenteel 5,6 miljoen domeinnamen eindigend op .nl. Daarmee is .nl het vijfde grootste landendomein ter wereld.