Schadelijke KPN mailtjes in omloop

Stel, u ontvangt een mail van KPN. Hier in staat vermeld dat u een factuur moet betalen. De opmaak is geloofwaardig en alles is er aan gedaan om er voor te zorgen dat de mail niet van echtheid is te onderscheiden. De mail is zelfs afkomstig van no-reply@kpnmail.nl! Helaas is niets minder waar. In dit mailtje zit namelijk en zip-bestand welke schadelijke malware bevat.

De mail
In de onderstaande afbeelding kunt u zien hoe het mailtje er uit ziet. Het oogt heel gewoon, maar toch is deze niet echt.

KPN nepmail

 

Wat gebeurt er precies?
Mocht u toch per ongeluk het zip-bestand hebben geopend, valt in sommige gevallen de PC direct uit. Bij het herstarten verschijnt er een pop-up over het hele scherm dat uw bestanden versleuteld zijn en dat u deze alleen kunt ontgrendelen, als u een bedrag overmaakt naar een bepaald rekening nummer. Daarnaast is er een aftellende klok te zien. Dit is een manier die gebruikt wordt om kwaadwillend geld afhandig te maken. Dit wordt ook wel randsomware genoemd. Bestanden worden als het ware gegijzeld en zouden alleen te ontgrendelen zijn door de hackers.

Wat kunt u hier tegen doen?
Het belangrijkste wat u hier tegen kunt doen, is het installeren van up-to-date antivirussoftware. Deze kan de mail namelijk tijdig onderscheppen en tegenhouden mocht u dit toch per ongeluk openen. Daarnaast moet u altijd uw e-mails aandachtig lezen en niet blindelings vertrouwen. KPN zou u namelijk nooit een factuur sturen in een .zip bestand. Daarom adviseren we u altijd contact op te nemen met uw IT-partij, wanneer u niet zeker bent of de mail te vertrouwen is. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.