Zó voorkom je dat je email-adres misbruikt wordt

Zó voorkom je dat je email-adres misbruikt wordt

Heb je een website, dan zul je misschien op die site ook wel ergens je email-adres vermeld hebben, zodat mensen contact met je kunnen opnemen. Als je email-adres echter ‘open en bloot’ op internet staat kan het ook makkelijk in handen komen van spammers.

Spammers gebruiken veelal scripts om email-adressen te verzamelen. Dit is voor hen een snelle manier waar ze geen omkijken naar hebben; het script verzamelt namelijk de email-adressen en stuurt naar die adressen vervolgens weer een aantal spamberichten. Dat gaat volautomatisch.

Om te voorkomen dat spammers op die manier jouw email-adres te pakken krijgen, kun je ervoor kiezen helemaal geen contactgegevens op je site te zetten, maar dat is een wel erg rigoureuze oplossing, terwijl er wel degelijk alternatieven zijn. Zo kun je een contactformulier online te zetten wat bezoekers moeten invullen en waarin jouw email-adres niet zichtbaar is.

Maar het kan ook anders!

Er is echter ook een manier om je email-adres wel op je site te vermelden zodat ‘echte’ mensen die je site bezoeken rechtstreeks contact met je op kunnen nemen, maar zonder dat bepaalde scripts het als een email-adres herkennen, kopiëren en het vervolgens kunnen misbruiken om spam naar te sturen.

Die manier is om je email-adres te maskeren met een code. Nu denk je misschien dat je hiervoor over een uitgebreide kennis van HTML of Javascript dient te beschikken, maar dit is dus niet nodig.

Op de volgende site kun je gratis je email-adres om laten zetten naar een code.

Het rechtstreekse adres: http://www.iconico.com/emailProtector/

Bij het invulvak ‘Email address:’ vul je het email-adres in wat je op je site wilt gebruiken, vervolgens klik je in het grote vlak waar ‘Protected Link:’ boven staat. Hier wordt nu een code gegenereerd die je kunt kopiëren en kunt plakken tussen < BODY> en < /BODY> in de broncode van de pagina waarop je het email-adres wilt laten zien.

* Klik hier voor meer uitleg over hoe je deze code op je website kunt plaatsen.

Je kunt overigens ook de wat moeilijkere Javascript-code gebruiken in het vakje daaronder. Beide werken even effectief.

Vervolgens zien bezoekers gewoon een email-adres vermeld staan waar ze ook direct op kunnen klikken om een email te sturen. Een ‘bot’ zal deze code echter niet meer als email-adres herkennen!